De chape of dekvloer is één van de lagen in de totale opbouw van een vloer. De chapelaag wordt bovenop de uitvullingslaag aangebracht, en dient als stevige ondergrond voor de latere vloerbedekking.
Je kan kiezen uit verschillende soorten chape, afhankelijk van de samenstelling van de chape. Welke soorten chape zijn er? En welke kan je best kiezen in jouw geval?
Chape wordt steeds gemaakt op basis van verschillende elementen. Door deze samenstelling aan te passen, kan je verschillende soorten chape bekomen.
Traditionele chape wordt gemaakt op basis van water, zand en cement. Dit type chape kan bij heel wat projecten gebruikt worden, zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Klassieke chape heeft doorgaans een vrij lange droogtijd. Die kan oplopen tot wel langer dan 4 weken. Hoelang de chapelaag nodig heeft om te drogen, wordt onder meer bepaald door de dikte van de chapelaag, maar ook door de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Door deze parameters gunstig te beïnvloeden, zou je de droogtijd van de chapelaag dus kunnen versnellen.
Een andere manier om chape sneller te laten drogen, is door zogenaamde droogversnellers aan het mengsel toe te voegen. Dit zijn substanties die aan het mengsel van water, zand en cement worden toegevoegd, met de bedoeling de droogtijd van chape te verkorten. Sneldrogende chape wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast om bouwprojecten sneller te laten vooruitgaan. Met sneldrogende chape kan de droogtijd worden verkort tot 2 weken, en soms zelfs tot enkele dagen.
Cement vloeichape is een soort chape die veel vloeibaarder is dan gewone chape. Je hebt veel minder tijd nodig om deze chape uit te strijken, waardoor dit type chape sneller geplaatst kan worden.
Bovendien is de droogtijd van deze chape veel korter dan die van traditionele chape. Daarom wordt dit type chape vaak gebruikt om bouwprojecten sneller te laten vorderen.
Net als traditionele chape kan ook cement vloeichape in vele soorten situaties worden toegepast.
Bij anhydriet chape is de samenstelling lichtjes anders dan die van traditionele chape. In plaats van cement wordt hier namelijk gebruik gemaakt van anhydriet, een gips, als bindmiddel. Dankzij de iets andere samenstelling is anhydrietchape veel steviger dan gewone chape. Met anhydrietchape kan je dezelfde sterkte bereiken met een veel dunnere chapelaag. Daarom is het een ideale chape in situaties waar de opbouwhoogte beperkt is.
Naast renovatieprojecten wordt anhydrietchape ook vaak gekozen bij grotere projecten. Niet enkel omwille van de sterkte van deze chapesoort, maar ook omwille van z’n zelfnivellerende eigenschappen. Grote vloeroppervlaktes kunnen met deze chape vrij snel behandeld worden, wat het financieel een hele interessante chape maakt.
Ontdek de eigenschappen en voordelen van anhydrietchape!
Tot slot kan je ook nog kiezen voor een isolerende chape. Aan de samenstelling van de chape worden isolerende substanties toegevoegd. Dit kunnen bijvoorbeeld PUR granulaten of EPS korrels zijn.
Het interessante aan deze chape is dat het verschillende elementen van een vloeropbouw combineert. Zo kan een isolatiechape fungeren als uitvullaag, isolatielaag en als chapelaag. Hierdoor kan je de vloeropbouw van je vloer beperken.
Let wel op, het isolerend vermogen van deze isolerende chapelaag is vrij beperkt. Het is geen volwaardige vloerisolatie, waardoor je toch nog een bijkomende isolatielaag moet voorzien. Toch kan isolatiechape het isolerende vermogen van de vloer nog vergroten.
Ontdek de verschillende soorten isolatiechape met hun voordelen!
Er zijn dus verschillende soorten chape waaruit je kan kiezen. Welke chape moet jij nu kiezen in jouw geval?
Wel, veel zal afhangen van het specifieke project. In vele gevallen zal traditionele chape volstaan. Traditionele chape kan worden toegepast bij zowel nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten.
Zit je met een strakke deadline, en wil je graag de droogtijd van je chapelaag verkorten? Dan kies je best voor chapes met een vloeibaarder karakter. Zo heeft cement vloeichape een snellere droogtijd, waardoor het bouwproject sneller vooruit zal kunnen gaan.
Ook anhydrietchape is een mogelijke chape in bouwprojecten waar het snel vooruit moet gaan. Bovendien heeft anhydrietchape als voordeel dat het een heel sterke chape is. Daarom wordt het vaak gebruikt bij frequent belopen vloeren, zoals winkelcentra. Maar ook in bv. garages wordt vaak gekozen voor anhydrietchape.
Isolatiechape is dan weer de geschikte chape wanneer je op zoek bent naar een goed isolerende vloer. Ook wanneer de opbouwhoogte van de vloer beperkt is, is isolatiechape een goede optie, aangezien het verschillende lagen van de vloeropbouw combineert.
Afhankelijk van de samenstelling van de chape en de opbouw van de vloer, zijn er een aantal zaken waarop zeker gelet moet worden bij het leggen van een chapelaag.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een hechtende en een niet-hechtende chape. Een hechtende chape is een chape die rechtstreeks op een vloerplaat wordt aangebracht. Meestal bestaat deze vloerplaat uit beton. Kies je voor een hechtende chape, dan moet je er goed op letten dat de ondergrond stabiel en droog is.
Een niet-hechtende chape zal op een tussenlaag worden aangebracht. Het gaat dan bv. over een waterkerende folie of een isolatielaag. Omdat een chapelaag die op een isolatielaag wordt aangebracht volledig losstaat van de onderliggende vloerplaat, spreekt men in dit geval ook wel eens over een zwevende chape.
Hechtende chapes die rechtstreeks op de vloerplaat worden aangebracht, zijn stevig genoeg om geen risico te lopen op barsten. Maar dat is niet altijd het geval bij zwevende chapes. Om het risico op barsten bij zwevende chapes te verkleinen, is het soms nodig om ze te wapenen. Hierbij wordt een net uit ijzerdraad of nylon vezels in de chapelaag geïntegreerd.
De juiste chape kiezen, de chape perfect samenstellen, en vervolgens ook op de juiste manier leggen. Chapewerken uitvoeren is iets voor echte vakmannen. Aarzel dus zeker niet om een beroep te doen op een professionele chapper.
Ben je benieuwd hoeveel zo'n chapper kost? Vul dan onderstaand offerteformulier in, en wij sturen je aanvraag door naar de beste chappers in jouw regio. Elk van hen zal je een gratis offerte op maat doorsturen, waarna je prijzen kan vergelijken. Zo sluit je steeds de beste deal.
Heb je geen offerte naar je zin ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!