Hellingschape is een chapelaag die onder een lichte hellingsgraad op een vlakke ondergrond wordt geplaatst. Deze hellingsgraad is nodig om water te laten afvloeien. Hellingschape wordt bijvoorbeeld gelegd op een plat dak, in een inloopdouche of op een terras.
Welke mogelijke uitvoeringen van hellingschape zijn er? Waarop moet je letten bij het plaatsen van hellingsbeton? En wat is de prijs?
Er zijn verschillende uitvoeringen van hellingschape mogelijk. Zo kan je een onderscheid maken tussen klassieke hellingschape en hellingschape met isolerende eigenschappen.
Klassieke hellingschape is gemaakt op basis van zand en cement. Het is een zware chape, die best wel wat gewicht heeft indien de diktes van de chapelaag oplopen. Deze chape is daarom niet echt geschikt voor grote diktes, zeker niet op plaatsen waar gewicht een grote rol speelt, zoals een plat dak.
Dit type hellingschape wordt daarom enkel gebruikt in bepaalde gevallen, zoals bij een beperkte hellingsgraad of bij herstellingen.
Naast klassieke hellingschape kan je ook nog kiezen voor isolerende hellingschape. Dit type hellingschape heeft thermisch isolerende eigenschappen. Dat komt omdat isolerende substanties aan het mengsel worden toegevoegd. Welke substanties dat zijn, kan variëren. Maar meestal wordt schuimbeton of polystyreenmortel gebruikt.
Een ander voordeel van isolerende hellingschape is dat het zo’n 3 keer lichter is dan traditionele chape. Hierdoor is dit type chape veel beter geschikt voor grotere oppervlaktes. Het lichtere gewicht vormt immers een minder zware belasting voor het dak.
Hellingschape wordt dus toegepast op plaatsen waar een helling nodig is om water te laten afvloeien. Dit kan bijvoorbeeld een douche of een terras zijn. Maar in de meeste gevallen wordt hellingschape gebruikt voor platte daken.
Voor platte daken kiest men vaak voor de isolerende hellingschape. Daarmee laat je niet alleen het regenwater afvloeien, je zorgt ook nog eens voor een bijkomende isolatielaag. Elk beetje dakisolatie is handig om de strenge EPB-normen voor woningisolatie te kunnen behalen.
Hoewel vaak gekozen wordt voor isolerende chape, is het ook mogelijk om klassieke chape te leggen.
Klassieke hellingschape
Indien je kiest voor klassieke hellingschape, dan moet je eerst onderzoeken of de dakconstructie wel sterk genoeg is. Klassieke hellingschape is immers vrij zwaar, en niet aan te raden bij grote oppervlakten of bij daken met een zwakke dakconstructie.
Klassieke hellingschape is niet isolerend, maar kan wel perfect met dakisolatie voor platte daken worden gecombineerd. In dit geval legt men eerst de hellingschape, en wordt de chapelaag daarna bekleed met een isolatielaag.
Isolerende hellingschape
Voor platte daken is de keuze voor isolerende hellingschape interessanter. De chape is immers lichter, en dus beter geschikt voor grotere oppervlaktes.
Bovendien is dit type hellingschape isolerend, waardoor je niet zozeer een aparte dakisolatielaag hoeft aan te brengen. Ook dit komt de balast van de dakconstructie ten goede.
Bij het plaatsen van hellingschape zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten.
Dit is een punt dat al een aantal keer werd aangehaald in dit artikel. Een chapelaag zorgt voor extra balast op het dak, en kan wegen op de dakconstructie. Zeker indien je kiest voor klassieke hellingschape kan het extra gewicht heel groot zijn.
Vooraleer je overgaat tot het aanbrengen van de hellingschape moet je dus eerst onderzoeken of je dakconstructie wel in goede staat is. Niet enkel de staat en de ouderdom van de dakconstructie is van belang, maar ook de vlakheid van het dak en de staat van de ondergrond.
De chape moet steeds worden gelegd in de richting van de plaats waar het water moet afvloeien. Om het water goed te kunnen laten afvloeien, is een minimale hellingsgraad van 2% nodig. Dat komt ongeveer overeen met 2cm per lopende meter.
Bij het plaatsing moet je ook rekening houden met de weersomstandigheden. Zo vermijd je best om de chapelaag te leggen bij regen of hevige wind, aangezien de chapelaag dan moeilijker kan drogen.
Bij het aanbrengen van een chapelaag op een plat dak moet je ook rekening houden met vocht van buitenaf, maar ook van binnenuit. Zowel langs de warme kant als langs de koude kant moet dan ook de nodige bescherming worden aangebracht voor de isolatielaag.
Bij een plat dak ziet de opbouw er als volgt uit: ondergrond -> hellingschape -> dampscherm -> isolatielaag -> afdichting (EPDM of roofing)
Er zijn verschillende factoren die een invloed uitoefenen op de prijs van hellingschape. De te behandelen oppervlakte is uiteraard een logische factor, maar daarnaast spelen ook de moeilijkheidsgraad, de dikte van de chapelaag en de keuze voor het type chape een rol.
Naast het leggen van de chape moet je ook rekening houden met de verdere afwerking. Gaat het bv om het leggen van hellingschape op een plat dak, dan moet het dak na de chapelaag nog verder worden afgewerkt met een isolatielaag en een afwerkingslaag uit EPDM of roofing. Hou dus zeker rekening met deze bijkomende kosten.
Voor de aankoop van hellingschape zelf schommelt de prijs tussen de 20 en de 35 euro per m² (excl. plaatsing)
Voor de aankoop van hellingschape zelf schommelt de prijs tussen de 20 en de 35 euro per m². Hierin zitten de kosten voor de plaatsing niet inbegrepen.
Om te weten hoeveel het zou kosten om de hellingschape te laten leggen, raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor het leggen van de chape.
Benieuwd hoeveel het zou kosten om een professionele chapper in te huren? Via onderstaande offertedienst vraag je gratis offertes aan bij meerdere chappers in de buurt. Elke chapper die in aanmerking komt voor jouw werken, zal je een gratis offerte op maat doorsturen. Vergelijk de prijzen zorgvuldig, en ga in zee met de chapper die je de beste prijs voorlegt.
Alle offertes zijn volledig vrijblijvend en gratis. Je hebt dus niets te verliezen.